Informaţii Utile

Atunci când se vorbeşte despre o piscină, se au în vedere trei aspecte esenţiale:
Recircularea, filtrarea şi tratarea apei.

Pe lângă aceastea, pentru un confort sporit, se au în vedere şi alte accesorii. Accesorii pentru piscină: iluminarea subacvatică, sistem de înot contracurent, sistem de hidromasaj, topogane, cascade de apă, etc.

Principiul de funcţionare al unei piscine este bazat pe recircularea apei. Apă se absoarbe prin piese speciale, este trecută printr-un sistem de filtrare, i se aduce un aport de substate chimice pentru dezinfecţie iar la final este introdusă înapoi în bazin. Pentru o mai bună înţelegere a funcţionarii, am împărţit echipamentele pentru piscine în câteva categorii.

piscina-mozaic-2016-clujAccesorii bazin
Pentru absorbţia apei din piscine, în funcţia de soluţia constructivă aleasă, există diferite piese. Varianta clasică şi cea mai simplă de bazin prevede un sistem cu skimmere, sifon de pardoseală, refulări şi gură aspiraţie. Varianta complexă este reprezentată prin execuţia canalul perimetral de colectare a apei, sifon de pardoseală, refulări, gură de absorbţie. În cea de-a două varianta, este necesară execuţia unui bazin tampon în care se va colecta apă din piscină.

Echipamente piscină pentru filtrare
Pentru obţinerea apei cristaline în piscină dumneavoastră, este necesar instalarea unui sistem de filrare.

Acesta este compus dintr-o pompă autoamorsanta şi un filtru. Filtrele se împart în trei categorii: filtrul cu nisip cuarţos, filtrul cu cartuş, filtrul cu diatomee.

Randamentul cel mai bun în cazul filtrelor pentru piscine este dat de filtrul cu nisip cuarţos. Este uşor de instalat, uşor de utilizat şi asigura un strat de filtrare excelent.

Pentru o filtrare cât mai eficientă, se recomandă folosirea floculantului, o substanţă activă ce “alipeşte” particulele mici din apă formând conglomerate ce pot fi reţinute cu uşurinţă de către filtru.

Iluminarea piscinei
Ce-ar însemna o piscină fără iluminare? Pentru serile calde sau pentru orice altă seară, se recomandă folosirea iluminatului subacvatic.

iluminare-piscine-mozaic-cluj

În mod frecvent iluminarea unei piscine se realizează prin lămpi cu halogen sau bec incandescent. Există şi alte soluţii precum fibră optică sau proiectoarele cu leduri.

Incinta tehnică
Este locul în care se instalează toate echipamentele pentru piscină. Se construieşte în mod uzual din beton şi se amplasează cât mai aproape de bazinul piscinei. Poate fi executată atât supraterană cât şi îngropată. În majoritatea cazurilor se realizează îngropată şi se au în vedere câteva aspecte importante:
– să fie suficient de mare încât să poată fi uşor vizitată
echipamentele pentru piscină montate, trebuie să fie sub cota de îngheţ a pământului
– să fie prevăzută cu o basa în care se instalează o pompă submersibilă.
– să nu fie mai departe de 15 metri faţă de piscină
– să fie bine ventilată şi să aibe perete despărţitor în cazul în care se instalează un sistem de tratare a apei bazat pe clor
– să se realizere racorduri la reţeaua de apă precum şi la canalizare
– să existe iluminare.

piscine-cluj

În cazul în care apă din piscină va fi încălzită, în cadrul incintei se va monta sistemul de încălzire. Acesta este de obicei bazat pe încălzitor electric ori pe schimbător de căldură. În cel de-al doilea caz, incinta tehnică a piscinei va fi prevăzută cu un tur-retur de la centrală termică.

Echipamente pentru piscine:
Skimmere, refulări, aspiraţii, sifoane de pardoseală;
Pompe, filtre, panouri de comandă;
Lămpi cu ultraviolete, electrolizoare, sisteme de dozare, etc ;
Schimbătoare de căldură, încălzitoare electrice, centrale termice,panouri solare, pompe de căldură;
Aspiratoare manuale, semiautomate şi automate;
Cascade, tunuri de apă, ciupercă de apă, trambuline, topogane, etc.

Sisteme de acoperire pentru piscine
Acoperirile sunt structuri uşoare, executate din aluminiu şi policarbonat. Aceste structuri se execută la comandă, pe formă şi dimensiunile piscinei. În alegerea unei astfel de acoperiri se ţine cont de utilizatea ei (vara-iarnă), mediul înconjurător, poziţionarea piscinei, etc.

prelate-piscine-acoperite

Prin utilizarea unei acoperiri fixe se prelungeşte timpul de utilizare al piscinei, se protejează apă de factorii externi, se poate folosi piscină şi pe timp meteorologic nefavorabil, etc

Prelate de sezon pentru piscine
Pentru o mai bună înţelegere a utilităţii unei prelate, le-am împărţit după sezonul în care vor fi folosite.

Prelata de vara pentru piscine
De obicei este folosită pentru a minimaliza pierderea de căldură pe timpul nopţii şi pentru a preveni murdărirea apei. Acest tip de prelata este termoizolantă şi pluteşte pe suprafaţă apei.

Prelata de iarnă pentru piscine
Are rolul de a va uşura muncă în primăvară, odată cu punerea în funcţiune a piscinei. O prelata de iarnă va reţine murdăria şi frunzele, împiedicându-le să mai ajungă în piscină dumneavoastră.

Prelata de securitate pentru piscine
De obicei se regăsesc în două variante: mesh şi material plin.

Realizată din material rezistent, se prinde la suprafaţă piscinei într-un sistem de corzi pretensionate, reţinând la suprafaţă apei greutatea unui animal de companie sau a unui adult.

Hidroizolaţia piscinei
Este cea mai importantă etapă din execuţia unei piscine.

Liner
Membrană din pvc, de grosimi 0,75mm şi 1,5 mm, este folosită atât la bazinele modulare cât şi la bazinele din beton.

liner-piscine

Linerul de 0,75mm este folosit numai la bazinele modulare, croirea lui făcându-se de către producător în fabricile consacrate. Linerul de 1,5mm este folosit la ambele variante de piscine Reve, croirea lui făcându-se la locaţia piscinei, urmărind toate particularităţile piscinei.

Sistem ciment+latex
Acest sistem este utilizat în cazul bazinelor de beton. Pentru obţinerea unei etansari perfecte, se are în vedere folosirea materialelor noastre încă de la turnare. Tencuiala este de asemenea aditivată pentru a nu permite trecerea apei din pământ către hidroizolaţie.

Hidroizolaţia propriu-zisă se aplică într-un strat de 2mm, pe plasa de fibră de sticlă, cu întărire a îmbinărilor dintre pereţi. Această membrană realizată, acoperă crăpături în beton de până la 1mm.

Curăţarea piscinei
Pentru curăţarea piscinei, va propunem soluţii de automatizare.

Soluţia cea mai comodă o reprezintă folosirea roboţilor de curăţare ce funcţionează la tensiuni mici şi ce sunt dotaţi cu saci proprii de reţinere a murdăriei. Ciclurile de funcţionare sunt de 2, 4 şi 6 ore. Robotul introdus în piscină, parcurge toată suprafaţă piscinei, urcând chiar pe pereţi, curăţând linia de apă.

Există posibilitatea de programare a modului de curăţare după formă, finisarea şi dimensiunile piscinei. Modelul de vârf este dotat cu telecomanda.

contact123